Zoek de verschillen in het donorregister :)

Zoek de verschillen in het donorregister :)

24 oktober 2023 donorregister Donorwet 0


Dankzij de nieuwe donorwet heeft iedereen in Nederland nu de mogelijkheid om zelf te beslissen wat er met hun organen gebeurt. Of je nou kiest om orgaandonor te zijn of de beslissing liever aan iemand anders overlaat, de keuze is helemaal van jou. #DatBepaalJeZelf.

Onder de oude donorwet leek het alsof je geen keuze hoefde te maken en dat niet kiezen geen consequenties had. Als je tijdens je leven geen beslissing had genomen, werd je familie wettelijk verplicht om een keuze te moeten maken voor jou. Dat was enorm belastend voor de familie. Het was helaas de standaard dat maar 40% zelf een keuze had gemaakt en 60% van de Nederlanders dus niet. Dat ondanks 20 jaar aan voorlichtingscampagnes, de grote BNN donorshow, etc hadden ze nooit een keuze gemaakt, iets wat bijna niet valt uit te leggen.

Wanneer was de donorwet nieuwe wet er? De Eerste Kamer stemde begin 2018 in met de nieuwe donorwet.

Het aantal keuzes in het donorregister is onder de oude donorwet % niet veranderd. Tot dat de Tweede Kamer maar vooral de Eerste Kamer instemde. Direct steeg het aantal mensen die zelf een keuze maakte.

In de wet stond dat de wet pas officieel in werking zou treden na 1,5 jaar.

Vanaf dat moment begonnen de campagnes om alle Nederlander die daarvoor nog geen keuze hadden gemaakt (~7.500.000) te informeren, ze middels 2 brieven aan te sporen actief een keuze te laten maken en dit vervolgens per brief te bevestigen. Dit proces is door corona vertraagd. Maar eind 2021 had elke volwassen Nederlanders zijn of haar persoonlijke keuze in het donorregister ingevuld. 76% van de Nederlands heeft zijn of haar keuze actief veranderd/ingevuld.

Hoe staat Nederland in het donorregister?

58% Toestemming ( ja – geen bezwaar) , 31% Nee en 11% iemand anders beslist.

Waarom dit bericht? Donderdag 26 oktober 2024 publiceerde het CBS weer met haar jaarlijkse analyse van de donorcijfers. Dit keer is dat extra belangrijk omdat de nieuwe donorwet heeft erin heeft geresulteerd dat elke Nederlander zelf een keuze heeft gemaakt. Het CBS had dat echter nog niet helemaal scherp de afgelopen jaren en benadrukte zo alleen de klassieke ‘JA’. De nieuwe donorwet is echter anders en elke keuze is belangrijk én goed. Het CBS beloofde na een briefwisseling met o.a. de Nierstichting dat beter te gaan doen. Zo valt te lezen in een brief die Minister Kuipers op 20 februari 2023 naar de Tweede Kamer stuurde.

Goed om te weten! De kans dat je zelf ooit een levensreddend orgaan nodig hebt, zelfs als je op dit moment kerngezond bent, is zeker 7 keer groter dan de kans dat je na je overlijden daadwerkelijk orgaandonor kunt zijn.

Tot slot: je persoonlijke keuze in het donorregister kan je altijd wijzigen. Wat je keuze ook is bespreek het met familie zodat zij weten wat jij wil.


Boekentip > 10 jaar strijden voor de nieuwe donorwet.